Vorige Artikel 1 van 3 Volgende

Digitaal zwartwit

€ 157,30 (inclusief 21% BTW)

Digitaal zwartwit bewerken.

Het NIDF organiseert in nauwe samenwerking Profotonet een aantal dagen over de bewerkings- en printmogelijkheden van zwartwitfoto’s. 

Alle deelnemers mogen twee digitale bestanden opsturen. Het ene, een zelf bewerkte foto waarvan de afdruk tijdens de dag beschikbaar is, het andere een RAW-bestand dat tijdens de dag wordt bewerkt en waarvan achteraf een print wordt opgestuurd. 

Voor de afdrukken wordt gebruik gemaakt van de speciale K7 printtechniek die uitsluitend bij Profotonet beschikbaar is.

Wat aan de orde komt:

• Kleurbeheer, ook voor zwartwit: het instellen van je beeldscherm en het regelen van de verlichting op je werkplek, alleen op die manier kun je zeker zijn dat de afdruk overeenkomt met de weergave op je beeldscherm.

• Uitleg over het verschil tussen kleur en zwartwit: er gaat iets verloren bij de omzetting en niet elke foto wordt automatisch beter van de omzetting. Zeker niet als dat automatisch gebeurt.

Als bron, drie mogelijkheden:

1. Zwartwitnegatieven, uit de oude doos, of nog gewoon nu gemaakt me de analoge camera. 

• We gebruiken negatieven van deelnemers of uit eigen archief als voorbeeld en leggen uit hoe die bij het NIDF worden gereproduceerd. 

• De verschillende manieren om de RAW-bestanden positief te maken worden uitgelegd. Dat is de eerste stap op weg naar het eindresultaat.

2. Er zijn digitale zwartwit camera’s te verkrijgbaar. 

• Er zijn voorbeeldbestanden van de Leica Monochroom om te laten zien hoe die eruitzien. Deze opnames vormen een goed uitgansgpunt voor verdere bewerking.

3. Digitale kleurenfoto’s kunnen worden omgezet in zwartwit.

• Dat kan in Camera RAW of Lightroom, voor een optimaal eindresultaat moet geprobeerd worden echt zwart en echt wit te voorkomen. 

Bewerken

4. Bewerken in RAW. Aanpassen van de helderheid en het contrast. Kiezen van zwart- en witpunt. Het is ook mogelijk om aanpassingen als doordrukken en tegenhouden binnen de RAW-converter uit te voeren.

5. Bewerken in Photoshop met aanpassingslagen en maskers. Voor de echt complete methode om zwartwit te bewerken is dit de enige manier omdat het hiermee ook mogelijk is om plaatselijk contrast aanpassingen uit te voeren op basis van een curvecorrectie.

Lunch

In de middag

Alle besproken technieken worden nu gebruikt om de foto’s van de deelnemers te bewerken, in overleg, met uitleg en discussie.

    Na afloop krijgt iedere deelnemer een afdruk van een tijdens de workshop bewerkte foto toegestuurd door Profotonet.

Deelnemers kunnen naar keuze inleveren:

• Per post een negatief, bij het NIDF maken we daar dan een reproductie van. (tot vijf dagen voor de workshop is dat mogelijk).

• Per wetransfer een RAW-bestand, vergezeld van een eigen bewerkte versie. 

• Een zelf bewerkte foto waarvan de afdruk al tijdens de workshop beschikbaar zal zijn. 

De RAW-bestanden worden bij de workshop gebruikt en later door Profotonet afgedrukt. Die zwartwitafdruk wordt opgestuurd op het formaat 30x45.

Alle deelnemers krijgen het boek “Digitale zwartwit fotografie” van Eduard de Kam ter waarde van € 29,95

Tijd: van 10:00 - 15:30

Plaats: wisselend per datum.

Prijs: € 157,30 inclusief boek, lunch, twee afdrukken en btw.

 

© 2007 - 2017 nidfwebwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel