Er is wel kleurmanagement beschikbaar bij de voor internet pagina’s en websites gangbare techniek, alleen is het voor maar een klein deel van de internet gebruikers beschikbaar. Je moet er daarom helaas van uit gaan dat het er niet is, als je tenminste een zo groot mogelijk aantal bezoekers een redelijke weergave van je foto’s wilt bieden. Omdat kleurbeheer in een internet omgeving zo weinig gebruikt wordt moet je er van uitgaan dat de bezoekers van je website een systeem gebruiken waar kleurmanagement niet wordt gebruikt. Dat zijn dan in de regel systemen met een normale monitor, met een kleurruimte die bij benadering overeenkomt met sRGB. Vandaar dat je al je foto’s die je op het web publiceert moet omzetten - convert to profile - naar de sRGB kleurruimte wanneer ze op het internet gebruikt moeten worden. En ja, ook al is er maar zelden kleurbeheer beschikbaar bij de bezoekers, het sRGB-profiel moet toch gewoon worden ingesloten. Maar ook dan lijkt het niet altijd goed te gaan, vooral fotografen met een ‘mooi’ beeldscherm, een NEC of Eizo of LaCie met een grote kleurruimte en goed gekalibreerd schrikken dan vaak van hoe die foto’s er op hun eigen beeldscherm uitzien, de kleuren worden erg verzadigd weergegeven.

icc-kleur.jpg

Op een rij

Om te begrijpen hoe de wereld functioneert wanneer er zonder kleurbeheer wordt gewerkt moet je even precies op een rij zetten wat er technisch aan de hand is.

• Geen kleurbeheer houdt in dat de getallen van het bestand ongewijzigd - niet beheert door kleurmanagement - naar het beeldscherm worden gestuurd. Er zijn dan vier combinaties mogelijk:

1. Het bestand is in sRGB gemaakt, het scherm is een gewoon sRGB scherm, de weergave is min of meer correct.

2. Het bestand is in sRGB gemaakt, maar de kijker heeft een wide-gamut beeldscherm. De weergave van de foto zal, net als van de grafische elementen op de pagina, met een veel te hoge kleurverzadiging worden weergegeven.

3. Het bestand is in AdobeRGB gemaakt, de kijker heeft een gewoon sRGB scherm. De foto zal dan met te weinig kleurverzadiging worden weergegeven.

4. Het bestand is in AdobeRGB gemaakt, de kijker heeft een wide-gamut scherm. De foto zal dan min of meer correct worden weergegeven. De grafische elementen krijgen wel een te hoge verzadiging.

Grafische onderdelen.

De gewone onderdelen van een website, lijnen, gekleurde vlakken, logo’s, worden veelal als HTML kleuren gecodeerd, en die nummers zijn afgestemd op de sRGB kleurruimte. Op een wide-Gamut monitor zien die er allemaal veel te verzadigd uit. Voor internet gebruik is zo’n beeldscherm eigenlijk ongeschikt. Er zijn beeldschermen van NEC waar je de kleurruimte kunt omschakelen naar sRGB, heel prettig voor een bezoek aan het internet. Voor het bewerken van foto’s kun je dan weer naar de wide-gamut weergave omschakelen. Het omschakelen gaat helaas niet automatisch op basis van het programma dat actief is.

Met kleurbeheer

Het is wel mogelijk om in elk geval foto’s met kleurbeheer via het internet te publiceren. Hoewel je daarbij dan voor AdobeRGB als kleurruimte kunt kiezen is het nadeel dat in dat geval slechts een klein deel van de bezoekers een juiste kleurweergave te zien krijgt. De voorwaarde voor die correcte weergave is dat de bezoeker een systeem met kleurbeheer moet gebruiken inclusief een gekalibreerde monitor. De Browser moet kleurbeheer ondersteunen, en wat ook niet altijd het geval is, de pagina die je bezoekt moet ook op de juiste manier van profielen zijn voorzien. Op deze webpagina van het ICC kun je controleren hoe het bij jouw systeem gesteld is met het kleurbeheer in de internet browser. Op mijn Apple systeem werken Safari en Chrome met kleurbeheer, Firefox niet. Maar wanneer je kiest voor sRGB als kleurruimte voor je bestanden en je zorgt voor een ingebouwd ICC-profiel, dan gaat het eigenlijk altijd goed. Beschikt de bezoeker niet over een kleurmanagement capabele internet browser, dan ziet de foto er meestal goed uit, tenzij er gebruik wordt gemaakt van de vreemde combinatie wide-gamut beeldscherm, internet zonder kleurbeheer. Gebruikt de bezoeker wel kleurbeheer in de browser, dan ziet de foto er altijd uit zoals bedoeld, hoewel de kleurweergave minder is dan mogelijk op een wide-gamut beeldscherm.

Seminar

Zo nu en dan organiseert het NIDF een seminar over kleurbeheer, van opname tot print, nadere informatie in de lijst seminars elders op deze website.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2007 - 2020 nidfwebwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel